Brandvertragende kleding

Brandvertragende kleding  

Brandvertragende kleding speelt een essentiële rol in de veiligheid op de werkvloer, met name in sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan risico's zoals hitte, vlammen en brandgevaarlijke stoffen.. We vertellen graag meer over de belangrijke kenmerken en voordelen van brandvertragende kleding, evenals de sectoren waarin het van vitaal belang is voor de veiligheid van werknemers. Brandvertragende kleding wordt ook weleens vlamvertragende kleding genoemd en bij HAVEP hebben we hiervoor verschillende collecties ontwikkeld.

  • Breed assortiment brandvertragende werkkleding  
  • Inherente en FR treated kleding 
  • Kwalitatieve kleding ontwikkeld voor bescherming en comfort van de drager 

 Ook brandvertragende werkkleding? Neem contact met ons op! 

Contact >>

Brandvertragende overalls

Bij HAVEP hebben we verschillende producten uit verschillende collecties die brandvertragende eigenschappen hebben. Zo ook een aantal van onze overalls. Zo hebben we de Force & Force+ collecties die speciaal ontworpen zijn met het oog op de metaalindustrie, maar door de 4 normeringen zijn de vlamvertragende overall ook in te zetten voor de machine-industrie en assemblagebedrijven. De Force kan je zien als een basic lijn van dikker doek speciaal ontwikkeld voor las-, metaal- en slijpwerkzaamheden en de brandvertragende overall is genormeerd met; EN ISO 11612, EN ISO 11611, EN 1149-5 en IEC 61482. De excellence lijn Force+ kent dezelfde normeringen voor de brandvertragende overall plus de EN 17353 Medium Risk verbeterde zichtbaarheidsnormering. De Force+ lijn heeft brandvertragende overalls met las klasse 1 en 2, zodat deze in te zetten zijn voor zwaardere (las of metaal) werkzaamheden. Beide lijnen zijn geproduceerd uit brandvertragend gefinishte doekkwaliteiten (katoen/polyester/antistatisch)  

 

Opzoek naar meer comfort voor minder zware werkzaamheden? Daar hebben we de 5-Safety en 5-Safety Image+ lijnen voor ontwikkeld met een katoen/polyester/antistatisch brandvertragend gefinishte doek. Met de extra 2 normeringen; EN 13034-6 en EN17353 zijn deze lijnen geschikt voor onderhoud- en installatiewerkzaamheden, waarbij hoge zichtbaarheid geen vereiste is. Het verschil tussen de collecties is dat de 5-Safety Image+ een modernere pasvorm heeft en er is voor de brandwerende overall keuze tussen vlamboog klasse 1 en 2. 

 

Behoefte aan meer zichtbaarheid? Onze vlamvertragende overalls van de Multi Protector en Multi Protector+ collecties hebben de EN ISO 20471 door de reflectiebanden te combineren met een fluo oranje of gele kleur. De vlamvertragende overall van de Multiprotector+ is ontworpen met duurzamere materialen, zoals organisch katoen. De overall is beschikbaar in een inherente variant waarbij de vlamvertragende eigenschappen in de vezels zitten. Hierdoor gaat de kleding 50 wasbeurten mee, zonder zijn eigenschappen te verliezen. Bij HAVEP werken we ook met vlamvertragende finishes, deze kleding gaat tot 50 wasbeurten mee, voordat de vlamvertragende eigenschappen verloren gaan.  Binnen deze collecties is ook een RWS-optie voor een brandvertragende overall.

Brandvertragende broek

 

Naast brandvertragende overalls kennen de verschillende collecties ook brandvertragende broeken. Het fijne aan een brandvertragende broek is dat je niet een heel pak aanhoeft, zoals bij de overall, maar deze wordt vaak gecombineert met een werkjas. Wanneer de broek sneller slijt dan de werkjas is het niet nodig om een heel pak aan te schaffen. 

Brandvertragende jas

 

Combineer een brandvertragende broek altijd met een brandvertragende jas om beschermd te zijn. De jas kan bij las werkzaamheden sneller slijten en is soms eerder aan vervanging toe. Per collectie is er een jas beschikbaar in verschillende prijsklassen en voor verschillende werkzaamheden.  

Europese veiligheidsnormen vlamvertragende kleding

Vlamvertragend: 

EN ISO 11612: Deze norm specificeert de prestatie-eisen voor beschermende kleding tegen hitte en vlammen. Het omvat eigenschappen zoals beperkte vlamverspreiding, weerstand tegen stralingswarmte, convectiewarmte, contactwarmte en gesmolten metaal spatten, zoals aluminium en gesmolten ijzer. Let hierbij op de D- en E-waarde van een doek. 

 

EN ISO 11611: Deze norm is specifiek gericht op beschermende kleding voor gebruik bij lassen en verwante processen. Het definieert de minimale prestatie-eisen voor beschermende kleding die ontworpen is om de drager te beschermen tegen kleine spatten van gesmolten metaal, kort contact met vlammen en UV-straling. 

Andere normeringen gecombineerd met vlamvertragende normen in onze collecties: 

EN ISO 20471: Dit is de norm voor hoge zichtbaarheidskleding. Het specificeert de eisen voor kleding met hoge zichtbaarheid, die de drager zichtbaarder maken bij daglicht, schemer en in de nacht. 

 

EN 1149-5: Deze norm richt zich op beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen. Het zorgt ervoor dat de kleding de kans op elektrostatische ontladingen minimaliseert, waardoor het risico op vonken en brand wordt verminderd. 

 

IEC 61482-2: Deze norm specificeert de eisen voor beschermende kleding tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog die kan ontstaan bij kortsluiting in een elektriciteitskast. De norm test de kleding op de mate van bescherming tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog en bepaalt de klasse van bescherming. 

 

Elke norm heeft specifieke testmethoden en prestatiecriteria die moeten worden gevolgd om te garanderen dat de kleding voldoet aan de gestelde veiligheidsnormen. 

Brandvertragende kleding van HAVEP 

Bij HAVEP produceren we al sinds 1865 doeken en later alleen werkkleding om de drager te beschermen en comfortabel te laten werken. Door de jaren heen zijn de eisen aan werkkleding en beschermende werkkleding steeds groter geworden en zijn we ons blijven ontwikkelen om te voldoen aan deze gestelde normen. Zo ook voor onze brandvertragende kleding. We hebben verschillende collecties ontwikkeld met verschillende protectiewaarden, prijsklassen, werkzaamheden en comfort. We zitten niet stil en zijn bezig om onze collecties stap voor stap te verduurzamen, zodat we nog jaren werkkleding kunnen produceren.  

We staan graag voor je klaar om samen op zoek te gaan naar het juiste brandwerende kledingpakket.

Neem contact met ons op!

Contact >>

Veelgestelde vragen

Hoe werkt brandvertragende kleding en welke materialen worden gebruikt om de werkkleding brandvertragend te maken?

Brandvertragende kleding werkt door het gebruik van speciale materialen die zijn ontworpen om te weerstaan aan hitte en vlammen, waardoor ze de drager beschermen tegen brandgerelateerde gevaren op de werkplek. Enkele veelgebruikte materialen om werkkleding brandvertragend te maken zijn onder andere: 

Vlamvertragende vezels:  

Deze vezels zijn behandeld met chemicaliën die de ontvlambaarheid verminderen. Voorbeelden van vlamvertragende vezels zijn aramidevezels zoals Nomex en Kevlar en modacrylvezels. 

 

Dubbellaagse constructies voor een isolerende werking: 

Sommige brandvertragende kledingstukken hebben een dubbellaagse constructie waarbij een brandwerende voering wordt gebruikt om de warmteoverdracht naar de huid te verminderen. 

 

Chemische behandelingen: 

Brandvertragende kleding kan ook worden geproduceerd van doek dat behandeld is chemische stoffen die de ontvlambaarheid verminderen en de kleding brandwerend maken. 

Bij HAVEP maken hier gebruik van de THPC-chemie van hoofdzakelijk SOLVAY. Solvay heeft voor de verwerkers van hun chemie een zeer goed testprotocol, waarbij iedere batch getoetst wordt op de brandvertragende performance in nieuw staat maar ook na 50 industriele was- en droogprocessen volgens de norm ISO15797. 

 

Door deze materialen te combineren en te gebruiken in de fabricage van werkkleding, wordt een beschermende barrière gecreëerd die de drager beschermt tegen brand en hitte op de werkplek. 

Is alle brandvertragende kleding hetzelfde?

Niet alle brandvertragende kleding is hetzelfde, omdat niet alle werkzaamheden dezelfde normeringen vereisen. Daarom hebben we bij HAVEP verschillende collecties ontwikkeld die verschillen in materiaal gebruik, normeringen en certificeringen, ontwerp en constructie.  

Hoelang gaat brandvertragende kleding mee? 

De brandvertragende kleding van HAVEP gaat gemiddeld 50 industriele wasbeurten mee.  Het doek wat gebruikt wordt, is getoetst na 50 industriele was- en droogpassages. Voor onze aramide doekkwaliteiten kan na 100 industriele was- en droogpassages gegarandeerd worden. Dit geldt alleen voor het doek en niet voor het kledingstuk zelf, dat gaat tot 50 wasbeurten mee. 

Hoe moet brandvertragende werkkleding worden onderhouden?

Brandvertragende werkkleding vereist specifiek onderhoud om de beschermende eigenschappen te behouden. Daarom zijn alle brandvertragende kledingstukken van HAVEP industrieelwasbaar. Ook hebben we duidelijke wasinstructies opgesteld per kledingstuk waarin duidelijk uitgelegd staat hoe het optimaal onderhouden kan worden.  

Kan brandvertragende kleding comfortabel zijn om te dragen? 

Brandvertragende kleding is vaak wat stugger en dikker om een goede warmte-isolatie en protectie tegen vloeibare matalen te beschermen, maar is zeker comfortabel. Daarin houden we bij HAVEP rekening mee in het ontwerp. Alle excellence lijnen te herkennen aan het plusje in de naam zijn ontworpen voor een ultiem draagcomfort. We begrijpen dat wanneer je de hele dag hard werkt comfort zorgt voor extra veiligheid en werkplezier.