Havep Medium Risk

De nieuwe Medium risk EN 17353 norm, ben jij er al mee bekend?

 

In de protective wear branche zijn we inmiddels welbekend met de EN 20471 hoge zichtbaarheid norm. De strenge eisen die zijn gezet om aan deze norm in de klassen 1 t/m 3 te kunnen voldoen, zijn vereist om veilig te kunnen werken langs onder anderen het spoor en de weg, zowel in dag- als nachtsituaties.

De laatste jaren zien we extra zichtbaarheid ook als trend steeds meer terug komen in de niet-genormeerde workwear collecties; in de vorm van “high vis” fluorescerende accenten of subtiele reflecterende details voor nét dat beetje extra zichtbaarheid. Buiten dat designers graag spelen met deze kleuraccenten vanwege de stoere uitstraling, speelt extra safety hier ook een duidelijke rol. Zeker in collecties voor bijvoorbeeld de logistieke sector waar dag- en nachtdiensten elkaar opvolgen, is extra zichtbaarheid geen overbodige luxe meer. Met name de reflecterende banden geven, onder invloed van koplampen, extra zichtbaarheid wanneer het donker is.

Toenemende vraag 

Ook in de genormeerde protective wear collecties waar high visibility geen vereiste is, neemt de vraag naar extra zichtbaarheid de laatste jaren steeds meer toe. Werkkleding producenten spelen hier al jaren op in en kunnen hier sinds 5 juli 2020 de juiste accreditatie voor krijgen; de medium risk norm EN 17353. Deze norm vervangt twee ‘oude’ normeringen die niet meer in gebruik zijn; de EN 1150: 1999 - ‘Beschermende kleding. Zichtbaarheidskleding voor niet-professioneel gebruik en de EN 13356: 2001 -' Zichtbaarheidsaccessoires voor niet-professioneel gebruik.

Nieuwe norm EN 17353

De EN 17353 norm is onder anderen in het leven geroepen om fabrikanten wat meer vrijheid in het design proces te geven én om bescherming te claimen voor “alleen overdag” en voor “alleen ’s nachts”. Dit omdat deze norm niet bedoeld is voor hoge risico situaties waar maximale zichtbaarheid vereist is. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen die voldoen aan deze EN 17353 norm, is dan ook enkel toegestaan bij medium risico dag- en nacht situaties. Dit betekent echter niet dat ieder kledingstuk met een fluo accent of extra reflectiebies automatisch voldoet aan deze norm.

HAVEP - Jouw veiligheidsexpert

Als veiligheidsexpert speelt HAVEP hier natuurlijk als een van de eersten op in! Een goed voorbeeld hiervan is de HAVEP® 5Safety image + collectie; de reflectieband moet het gehele torso omsnoeren om aan de EN 17353 te kunnen voldoen. De gehele HAVEP® 5Safety image + collectie is dan ook binnenkort gecertificeerd met de nieuwe medium risk norm. HAVEP richt zich als eerste met de medium risk normering enkel op de bescherming dankzij reflecterend materiaal. De bewust aangebrachte reflecterende banden leveren een duidelijke bescherming in het donker en dat willen we benadrukken. Fluorescerende kleuren gebruiken we óf voor “high risk”-situaties, dus met de strenge voorwaarden van de EN 20471, of als kleuraccenten zonder normering.

Wil je meer weten over de 5Safety Image+  of wat de medium risk norm nu precies inhoudt?
Ga dan naar www.havep.com voor meer informatie.