Fair wear logo

Waarom de jaarlijkse Brand Performance Check zo belangrijk voor ons is

 

 
 
 
 

De Fair Wear Foundation (FWF) is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor de verbetering van de werkomstandigheden van ateliermedewerkers. Om dit te bereiken werkt de FWF samen met kledingmerken, kledingateliers, vakbonden, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en overheden. Ze organiseren onder andere trainingen, lezingen en workshops die verschillende partijen samenbrengen. 

Voor ons is HAVEP als bedrijf een prachtig middel om de textielindustrie stukje bij beetje beter te maken. Op sommige vlakken hebben we al serieuze stappen gezet, zoals in het werken met duurzaam textiel, maar op andere vlakken is de impact die we als kledingmerk kunnen uitoefenen helaas beperkt. 

In de meeste gevallen zijn we bijvoorbeeld niet de eigenaar van de ateliers waar onze kleding geproduceerd wordt, toch nemen we ook hier onze verantwoordelijkheid om ons voor goede werkomstandigheden in te zetten. Om dit zo effectief mogelijk te doen, is het essentieel dat we onze krachten bundelen met andere betrokken partijen. 

Een organisatie zoals de Fair Wear Foundation (FWF) helpt ons hierbij, niet alleen met concrete adviezen, maar ook door ons scherp te houden met hun jaarlijkse Brand Performance Check. Lees hieronder meer over onze samenwerking met de FWF en ontdek hoe we scoorden voor hun Brand Performance Check over het jaar 2018. 

 

Verbetering van de werkomstandigheden wereldwijd

Een keer per jaar voert de FWF ook een Brand Performance Check uit bij al haar 130 leden. Het doel van deze check is om te bepalen in welke mate de inspanningen van de kledingmerken die bij de FWF zijn aangesloten daadwerkelijk invloed hebben op de werkomstandigheden in de ateliers waar ze hun kleding laten maken. 

Om dit te bepalen nemen ze interviews af onder de werknemers van de ateliers (binnen en buiten het atelier), controleren ze of het atelier de juiste documenten heeft en sturen ze een gezondheids- en veiligheidsinspecteur naar het atelier. Op deze manier krijgen ze een goed beeld van de werkomstandigheden in het atelier. 

Met hun Brand Performance Check helpt de FWF ons om vast te stellen op welke vlakken we al goed bezig zijn en waar nog ruimte voor verbetering is. Aan de hand van hun bevindingen stellen we een actieplan op voor het komende jaar. Zo willen we samen met de FWF een positieve verandering voor de ateliermedewerkers teweeg brengen. 

 

Aangescherpte criteria

Dit jaar heeft de FWF de criteria van hun Brand Performance Check aangescherpt. Zo zijn er twee indicatoren toegevoegd met betrekking tot de salarissen van de werknemers van de ateliers

Met deze aanpassing wil de FWF kledingmerken stimuleren om de salarissen van de werknemers van de ateliers te verhogen naar een leefbaar loon en hen bovendien meer inzicht geven in het verband tussen hun inkoopbeleid en de salarissen van de ateliermedewerkers. 

 

Trots op onze score

Ondanks de strengere criteria, is het ons gelukt om de score van vorige jaar te behouden. Ook dit jaar scoorden we weer 71 punten, wat neerkomt op ‘Goed’. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat we onlangs, met hulp van de FWF, een leefbaar loon hebben ingevoerd in ons eigen atelier in Noord-Macedonië.

Met de invoering van het leefbaar loon trekken we het salaris van onze medewerkers op en zetten we een belangrijke stap om van de wereld een leefbare plek te maken voor iedereen.

Onze score van dit jaar bevestigt dat we op de goede weg zijn. Het rapport geeft ons bovendien duidelijke handvatten voor de volgende stappen richting betere werkomstandigheden. 

Wil je meer weten over de Brand Performance Check? Kijk dan hier. Onze score over het jaar 2018 vind je hier