waterdichte werkjas

Waterdichte werkjas van HAVEP 

Je staat lekker te werken en dan begint het, de eerste druppels vallen en de rest van de dag blijft het niet meer droog. Gelukkig hebben we bij HAVEP in vrijwel al pnze standaard collecties een waterdichte werkjas in het assortiment. Zo kan je met een gerust hart door en de klus afmaken. In de workwear-collecties Attitude en Revolve hebben we een parka, rainshell en binnenkort een GORE-TEX jas die je de hele dag beschermen tegen natte omstandigheden. Ben je op zoek naar een jas waarin je opvalt volgens norm EN ISO-20471 x3, dan zijn de parka en rainshell uit de High Visibility+ lijn de juiste oplossing. Op zoek naar een multigenormeerde waterdichte werkjas? Kies dan voor de fluo gele parka of fluo oranje parka uit de Multi Protector+ collectie. 

 

Kies je voor een waterdichte werkjas van HAVEP, dan kies je voor werkjassen die: 

  • Altijd uitvoerig getest zijn volgens norm EN-343 

  • Wanneer mogelijk altijd een duurzamere oplossing zijn! 

  • Voorzien zijn van getapte naden of een liner conform EN-343 

 

Interesse in werkjassen waterdicht? Neem contact met ons op! 

Contact >>

Onze waterdichte werkjassen!

Warm en droog in een waterdichte werkjas 

Wanneer het buiten regent zijn werkjassen die echt waterdicht zijn de oplossing. Zo blijf je droog en koel je niet snel af wanneer het ook nog koud is. Let bij het maken van een keuze voor een waterdichte werkjas op het ademendvermogen van de jas. Dit geeft namelijk aan hoe goed de jas lichaamswarmte kan doorlaten. Dit wordt ook wel het ademend vermogen genoemd en wordt uitgredrukt in een RET-waarde (Resistance of Evaporation of a Textile). Hoe lager de waarde, hoe beter vochtige lucht kan doorstromen. Zo blijf je de hele dag comfortabel en ga je niet zweten zoals in een reguliere regenjas.  

 

Normering EN 343  

De norm EN 343 legt eisen en testmethoden vast voor kleding die beschermt tegen neerslag en vochtigheid, vooral voor risicoklasse I. Het symbool van deze norm is een paraplu met X en Y waarden, die de waterdichtheid en het ademend vermogen aanduiden. De norm omvat klassen voor waterdichtheid (X-waarde) en ademend vermogen (Y-waarde), waarbij klasse 4 de hoogste en beste klasse is. De norm stelt eisen aan treksterkte, scheurweerstand, krimp en naadsterkte om de waterdichte kwaliteit van o.a. werkjassen die waterdicht zijn te garanderen.  

 

Meer lezen over de normering?  

Klik dan hier >>

Wat maakt een jas waterdicht?

Om een waterdichte werkjas te maken, worden er verschillende technieken en materialen gebruikt. Een van de meest gebruikte methoden is het aanbrengen van een coating. Coatings zijn plastic-achtige lagen die  rechtstreeks op het materiaal worden aangebracht. Deze coatings kunnen zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van je kledingstuk voorkomen. Wanneer ze aan de buitenzijde worden aangebracht, zijn ze 'in de massa gekleurd'. Aan de binnenzijde zijn ze meestal wit of grijs. Zo blijven de meeste werkjassen waterdicht. 

De meeste coatings voor beschermende kleding zijn gemaakt van PVC of PU (polyurethaan). Sommige van deze coatings zijn ademend, wat betekent dat ze waterdamp doorlaten, terwijl anderen volledig waterdicht zijn vanwege hun gesloten structuur. Een belangrijke uitdaging bij het gebruik van coatings is dat het doek tijdens het naaien doorboord wordt, waardoor water door de naden kan sijpelen. Om dit probleem te verhelpen, worden de naden aan de binnenzijde afgeplakt met tape of dichtgelast. Soms kan er ook een liner gedragen worden om werkjassen waterdicht te maken. Een liner in een waterdichte werkjas biedt extra bescherming tegen water en wind, zorgt voor isolatie en ademend vermogen, en verhoogt het draagcomfort. 

Een andere techniek om kleding waterdicht te maken is het gebruik van laminaat. Een laminaat zit bijna altijd aan de binnenkant van kleding en lijkt erg op een coating. Het verschil zit in het productieproces: eerst wordt er een zeer dunne film gemaakt die dan aan het weefsel wordt gekleefd. Laminaat kan veel dunner worden gemaakt dan coatings, waardoor het ideaal is voor zeer ademende kledingstukken.  

Veelgestelde vragen

Hoe belangrijk is zichtbaarheid bij een waterdichte werkjas?

Wanneer je langs de weg werkt of andere werkzaamheden uitvoert waarbij zichtbaarheid nodig is, is het slim om te kiezen voor een waterdichte werkjas met normering EN ISO-20471 x3.  

Kan ik mijn waterdichte werkjas in de droger doen?

Nee dit kan niet, zo gaat de coating eraf en komen de getapte naden los. Dat kan ook gebeuren wanneer je te veel wasmiddel gebruikt. Hierdoor gaan de ademende deeltjes dichtzitten en verliest het kledingstuk zijn ademend vermogen. 

Hoe onderhoud ik mijn waterdichte werkjas?

Als de jas nat is geworden moet deze uitgehangen worden om goed te drogen, anders is de kans groot dat de jas gaat schimmelen. De waterdichte werkjas kan je af en toe op een lage temperatuur (max 40 graden) wassen, maar beperk dit tot 2 à 4 keer per jaar. Werkjassen die waterdicht zijn met de norm EN ISO-20471 x3 mogen minder vaak in de was, anders kan de kleur vervagen en vervalt de normering. Gebruik nooit te veel wasmiddel en let altijd op het wasetiket in de kleding.