Havep Collect& Recycle

Dit is wat er met jouw ingezamelde werkkleding gebeurt

We horen en zien er steeds meer over terug; de textiel afvalberg wordt wereldwijd groter en groter. Dat is zonde, want voor bijna ieder afgedankt werkkledingstuk is nog een nieuwe toepassing te bedenken. Om afgedankte werkkleding een passende volgende bestemming te geven is het HAVEP® Collect en recycle programma opgezet.

 

De diversiteit aan werkkleding en andere PBM die dagelijks binnenkomen via collect & recycle is zeer groot. Van overalls die tot op de draad versleten en vervuild zijn, tot gloednieuwe werkkleding soms zelfs nog in de verpakking. De redenen om een werkkledingstuk in te leveren lopen dan ook uiteen; Heb je als bedrijf bijvoorbeeld net een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen, dan wil je natuurlijk dat jouw werknemers zo snel mogelijk kunnen pronken met dat nieuwe logo. Bedrijven hebben vaak een voorraad werkkleding liggen, in eigen beheer of bij hun werkkledingdealer waar zij de werkkleding afnemen. Omdat dit soort huisstijl specifieke collecties speciaal voor hen gemaakt worden, kunnen deze niet meer terug worden genomen door de producent. Maar ook kledingstukken die jarenlang zijn gedragen tijdens zware werkzaamheden en vol met smeer- en olievlekken zitten, belanden in het collect & recycle programma. Het maakt dus niet uit in welke staat je een artikel inlevert, dankzij de werkwijze van ladder, is er voor ieder product een passende bestemming te vinden.
 

R-Ladder model

Het R-ladder model werkt volgens 6 stappen van hergebruik;
R1: Refuse en re-think -- heb ik dat nieuwe product wel echt nodig?
R2: Reduce  -- kan ik het product efficiënter produceren of langer gebruiken?
R3: Re-use -- kan het product nog hergebruikt worden?
R4: Repair, re-furbish, re-manufacturing, repurpose  -- is het nog te repareren of kan ik onderdelen ergens anders voor gebruiken?
R5: Recycling -- kan ik de materialen van het product ergens anders tot verwerken of recyclen?
R6: Recover  -- kan ik energie terugwinnen uit de materialen?
 

Na R2, wanneer het kledingstuk door zijn huidige drager niet meer gedragen wordt, kan het bij het collect & recycle programma worden ingeleverd. Vanaf hier komt het bij onze partner CVB Ecologistics terecht en wordt er per product bekeken wat de meest passende volgende toepassing kan zijn.
Zo wordt ingeleverde werkkleding met een bedrijfslogo nooit voor R3, Re-use, gebruikt omdat werkkleding met logo’s niet meer terug de markt op kan. Producten met logo’s kunnen wanneer deze niet sterk vervuild zijn, nog wel perfect worden ingezet voor R4, Repair, re-furbish, re-manufacturing, repurpose. Zo maken wij hier samen met onze partner POUR bijvoorbeeld gave laptoptassen of keycords van. |

In onderstaande infographic laten wij jou graag zien waar jouw kledingstuk terecht komt:
 

HAVEP Collect et Recycle
Klik hier voor vergroting

 

In 2020 hebben we samen met onze partners die aangesloten zijn bij het collect & recycle programma maar liefst ruim 10.000 kilo werkkleding en PBM een nieuwe bestemming gegeven.
Wil jij ook mee pionieren en graag aansluiten bij het HAVEP® Collect & recycle programma?
Kijk dan eens hier voor meer informatie: https://www.havep.com/nl-nl/csr-ophalen-recyclen