Torso van man in oranje fluorescerende hoge-zichtbaarheidskleding

Overstappen van fluorescerend gele naar oranje high visibility kleding, mag dat zomaar?

Onlangs besloot RailAlert, de brancheorganisatie van spooraannemers, om de regels met betrekking tot high visibility kleding binnen de gehele branche aan te passen. Sinds 30 juni 2019 is fluorescerend oranje hoge-zichtbaarheidskleding de norm voor de spoorwerkers in plaats van gele. Daarnaast is een extra horizontale, reflecterende band vereist. 

Fluorescerend oranje werkkleding was al standaard bij Rijkswaterstaat (de wegwerkers). Door “fluo”-oranje werkkleding ook standaard te maken binnen de nationale spoorbranche wordt de herkenbaarheid van de spoorwerkers verbeterd. 
 

In Januari 2020 heeft Rijkswaterstaat ook de specificaties voor de hoge zichtbaarheid aangepast.

 

Waarom kozen ze bij RailAlert voor oranje werkkleding? 

Tot voor kort droegen spoormedewerkers “fluo”-gele werkkleding. Uit recent onderzoek van de branche bleek dat fluorescerend gele en oranje werkkleding even goed opvalt. 

De overstap naar fluorescerend oranje werkkleding zou dus de uniformiteit ten goede komen, zonder dat de veiligheid van de medewerkers in gevaar zou komen. Hulpverleners blijven wel “fluo”-geel dragen, zodat ze extra goed opvallen. 

De nieuwe regel geldt momenteel alleen voor veiligheidsvesten (de romp), er mogen dus nog wel overalls, werkbroeken of bermuda’s gedragen worden met een fluorescerend gele kleur. 

 

Wat schrijft de EN ISO 20471-norm voor? 

Op hoge-zichtbaarheidskleding is de EN ISO 20471-norm van toepassing. In deze norm staan de voorwaarden waar de kleding aan moet voldoen, zoals hoeveel oppervlakte  fluorescerend en reflecterend materiaal er aanwezig moet zijn. De norm staat toe om fluorescerend geel, rood of oranje te gebruiken als achtergrondkleur. Werkgevers kunnen echter aanvullende eisen stellen en dat doet Rijkswaterstaat en nu ook RailAlert. 

Zo stelt Rijkswaterstaat de aanvullende eis dat alle wegwerkers fluorescerende oranje werkkleding dragen, met extra verticale en horizontale banden en een verticale strook over de mouw en pijp. Contrastkleuren zijn sinds januari 2020 beperkt toegestaan op besmettelijke plaatsen,  zoals bijv. de mouw uiteinden.

RailAlert eist dat hun werkers fluorescerend oranje veiligheidsvesten dragen. Ook qua reflectie is het voorschrift van RailAlert strenger dan de EN ISO 20471 (maar minder streng dan Rijkswaterstaat) doordat er twee horizontale én verticale reflecterende banden worden voorgeschreven. 

 

High visibility kleding die gezien mag worden

Het is dus toegestaan om binnen jouw bedrijf of branche over te stappen naar een andere kleur hoge-zichtbaarheidskleding of om twee kleuren te combineren, mits er eerst een uitgebreide risico-inventarisatie gedaan werd. De veiligheid van je werknemers mag nooit in gevaar komen door een aanpassing in de werkkleding. 

Ben jij op zoek naar nieuwe (fluorescerend oranje) high visibility kleding die voldoet aan de EN ISO 20471-norm? Bekijk dan zeker de HAVEP® High Visibility-collectie en onze RWS-items eens. 

En wil je de hele brancherichtlijn met betrekking tot de kleurstelling van de hoge-zichtbaarheidskleding van RailAlert lezen? Kijk dan hier
De vernieuwde branche richtlijn van Rijkswaterstaat lezen? Kijk hier.