ANWB

De weg naar een nieuw uniform voor de wegenwacht EN

In 2015 ontwierp HAVEP in samenwerking met Corporate Fashion Designer Bas van Wayenburg een volledig nieuw uniform voor de ANWB. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk ging? Hieronder lees je er meer over!

Een nieuw uniform voor de ANWB: opvallend en supersterk

Na 23 jaar hetzelfde uniform gehad te hebben, vond de ANWB het tijd voor een splinternieuw 14-delig uniform. En het waren HAVEP en ontwerper Bas van Wayenburg die de kans kregen om de eisen en huisstijl van deze helden van de weg te vertalen naar een fris, nieuw kledingpakket.

Waar de ANWB precies naar zocht? “De nieuwe outfit moet lekker zitten, tegen een stootje kunnen, de uitstraling van de ANWB hebben én dag en nacht opvallen. Ook zou het fijn zijn als de werkkleding minder snel vies werd of vies oogde.” Daarnaast moest er voor de vrouwelijke wegenwachten een uniform in damesmaat ontwikkeld worden.

Een vruchtbare samenwerking

HAVEP en Bas van Wayenburg gingen aan de slag met de wensen van de wegenwacht en beide partijen vulden elkaar gelukkig goed aan.

Voor Bas lag de uitdaging van het ANWB-project in het aanpassen van het design op de praktijk. Om die vertaling te kunnen maken, ging hij twee dagen met de wegenwacht op pad. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde hij het nieuwe uniform verder.

HAVEP vertaalde de designs van Bas en de materiaalvoorschriften vervolgens naar kwalitatief hoogwaardig geconfectioneerde eindproducten. Zo ontwierp Bas in de eerste instantie een parka met donkerblauwe mouwdelen die tot boven de ellebogen kwamen. Handig, want een wegenwacht zit soms tot aan de schouders in de motorkap van een auto en op het donkerblauw zie je de vlekken van de motorolie minder goed. De afdeling productontwikkeling van HAVEP ontdekte echter dat de parka met de blauwe mouwdelen niet ISO 20471 (hoge zichtbaarheid) gecertificeerd kon worden doordat er te weinig fluo-geel in het ontwerp zat.

Zo bracht elke partij zijn eigen expertise mee tijdens het ontwerpproces. Een wisselwerking die uiteindelijk leidde tot een opvallend, kloppend en mooi eindresultaat.

Tijd voor een ‘testritje’

Nadat de eerste ontwerpen af waren, was het zaak om de kleding te testen. En dat nam de ANWB heel serieus. Een team van 16 wegenwachten testte de kleding zes weken lang in de praktijk en onderwierp deze aan verschillende, zeer specifieke, testen.

Zo gingen de 16 wegenwachten een ochtend naar Snowworld om in de sneeuw te oefenen en te bepalen of de broeken en jassen wel bestand waren tegen de kou.

Na zes weken werd de kleding door de wegenwachten geëvalueerd. Het testteam was erg betrokken en durfde kritisch te zijn. Met hun feedback speelden de wegenwachten een sleutelrol in het project. Na het verwerken van de laatste aanpassingen kon de officiële productie beginnen.

Niet zomaar een uniform

In totaal bestaat het nieuwe uniform uit 14 kledingstukken:

  1. Parka
  2. Werkbroek
  3. Overhemd
  4. Softshell jas
  5. Bodywarmer
  6. Veiligheidsvest zonder mouwen
  7. Regenparka
  8. Regenbroek
  9. Pullover
  10. Polo
  11. Muts
  12. Cap
  13. Sjaak
  14. Riem

Elk kledingstuk heeft zijn eigen slimmigheden om het draaggemak en de veiligheid te vergroten. Zo zorgen het fluo-geel en de reflecterende strepen ervoor dat de wegenwachten altijd en overal goed opvallen. Voor de broek gebruikten we een olie- en vetwerende doeksoort, zodat deze minder snel vies wordt. En het gehele uniform is van lekker stevig materiaal gemaakt zodat het niet scheurt. Want ja, in het verleden is het echt al eens gebeurd dat een wegenwacht die een band wilde verwisselen zomaar uit zijn broek scheurde.

Er is nu bovendien een apart uniform voor de vrouwelijke wegenwachten zodat hun keuze niet langer beperkt is tot een kleinere herenmaat

Een uniform dat gezien mag worden

Om de nieuwe werkkleding bij hun medewerkers te introduceren, organiseerde de ANWB modeshows door het hele land. Echte wegenwachten paradeerden met veel plezier in hun nieuwe uniformen over de catwalk.

Bas van Wayenburg over de ervaring: “Ik heb veel complimenten gekregen van de nieuwe dragers. Vooral het hippe, kleurrijke ontwerp valt in de smaak. Dat is natuurlijk ontzettend leuk om te horen. Bijzonder aan dit project was de betrokkenheid van het testteam. Zij hebben hun taak serieus opgevat, wat hun feedback erg waardevol maakte voor mij als ontwerper.”

Maak van je werkkleding jouw visitekaartje

Wil jij voor jouw bedrijf ook werkkleding op maat laten ontwerpen? Ontdek onze Custom Made-oplossingen en zorg ervoor dat je bedrijfskleding hét visitekaartje wordt van jouw bedrijf.

Ik wil Custom-Made werkkleding!